VEERTIGDAGENTIJD

BROEDERLIJK DELEN TOT IEDEREEN MEE DOET

Gerechtigheid doen.

Dit jaar helpen we Bourkina Faso, Afrika, meer bepaald Bourzanga

De encycliek  Populorum Progressio, wat “ over de ontwikkeling van de volkeren”  betekent, pleitte 50 jaar geleden al voor minder armoede, meer ontwikkeling en meer rechtvaardigheid in onze wereld. De profetische traditie in de Bijbel vormt hiervoor de inspiratiebron. God laat zich raken door het onrecht en roept de mensen op om solidair te zijn met de slachtoffers van onrecht. Samen met zijn lokale partnerorganisaties maakt Broederlijk Delen dit waar in Burkina Faso. We strijden voor een  waardig inkomen voor Burkinese boeren zodat ze duurzame keuzes kunnen maken.

BURKINA Faso is een West-Afrikaan Sahelland is één van de armste ter wereld en staat bekend om zijn extreem warme en droge klimaat en roept beelden op van rood stof, kalende vlaktes en een uitputtende droogte. Met een regenseizoen van slechts 4 maanden is het voor de boeren altijd al een uitdaging geweest om voldoende graan te produceren. Een tekort aan voedsel is dan ook het jaarlijks terugkomend probleem. Vooral in het noorden van het land.

De veranderingen  in het klimaat maken de regenval bovendien wispelturiger en het regenseizoen nog korter. Hevige stortbuien zetten hele dorpen onder water en spoelen de vruchtbare grond weg. Terwijl daarna de droogte aanhoudt en zo de planten doet verwelken.

Ook Bourzanga, een afgelegen boerendorpje tussen de rotsachtige heuvels, kreunt in het voorjaar onder de hitte. De  voedselvoorraden raken binnenkort uitgeput. De overheid  doet niets om de lokale bevolking hier vooruit te helpen. Het  dwingt de boeren om zelf te zoeken naar andere manieren  om voedsel te produceren en geld te verdienen om hun gezin  te onderhouden. Gelukkig zijn de boeren hier vindingrijk

.Ontdek hier de volgende weken het verhaal van Amssetou,(31 j) een energieke mama  in Bourzanga   . Ze staat in voor haar huishouden en de opvoeding van haar 3 kinderen. Samen met haar man zorgt ze ervoor dat ook haar inwonende neefjes en nichtjes en schoonouders elke dag hun maag kunnen vullen. Amssetou is ook een  lokale beroemdheid die een hoofdrol speelt in de strijd voor voldoende inkomsten. Want Amssetou wil zelf bepalen hoe zij haar leven inricht. Zij werkt ter plaatse samen met de Partnerorganisatie van Broederlijk Delen.

Wordt vervolgd.

Meer informatie op: www.broederlijkdelen.be

Draag jij ook je steentje bij, dit kan door storting op:

BE12 0000 0000 9292 van

Broederlijk Delen, Huidevetterstraat 165 B-1000 Brussel

Voor giften vanaf 40 € ontvang je een attest.