12 SEPTEMBER 2021 – DE GROTE PROCESSIE VAN DOORNIK

Begin juli werden we uitgenodigd om met ons Mariabeeld deel te nemen aan de Grote processie van Doornik, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de erkenning op de werelderfgoedlijst van UNESCO en 850 jaar van de toewijding van de kathedraal.

Grote Processie Doornik © Karen De Wilde

Samen met meer dan 90 andere groepen uit binnen- én buitenland en maar liefst 1700 figuranten liepen we op zondag 12 september 2021 mee in de anderhalf uur durende processie doorheen de straten van Doornik.

Vroeg in de ochtend trokken we met een groep van 13 enthousiaste vrijwilligers richting de kerk van Nazareth om Maria op te halen voor haar eerste grote uitstap in tien jaar tijd.
De mailtjes en berichtjes die hierbij we van jullie mochten ontvangen om ons een mooie dag toe te wensen en te zeggen dat we er van moesten genieten, waren hartverwarmend.

Grote Processie Doornik – Maria ophalen om op stap te gaan.© Karen De Wilde

Na aankomst in Doornik werd Maria klaargemaakt om te schitteren. En ook de dragers en andere helpers maakten zich klaar voor de tocht van zo’n 4 kilometer door het centrum van Doornik.

Grote Processie Doornik – nog een laatste maal kijken of alles goed vast zit © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – groepsfoto © Karen De Wilde

De processie werd gevormd in de straten en op de pleinen in de buurt van de Grote Markt van Doornik. We hadden de tijd om even met de andere groepen te praten. We bewonderden het zware houten beeld van “Maria, Ster der zee uit Heyst” en hadden een gesprek met de dragers van het “reliek van Sint Bavo” uit de Sint Baafskathedraal in Gent. En we genoten van de muziek die groepen voor en achter ons brachten.

Grote Processie Doornik – wachten tot de processie in beweging komt © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – we begeven ons naar de startplaats © Karen De Wilde

De officiële start om 10.00 u werd bijgewoond door de Bisschop van Doornik en een grote groep geestelijken.
Iedere groep werd luid en duidelijk aangekondigd. Onze Lieve Vrouw van Nazareth kreeg ook deze eer. De toeschouwers kregen te horen dat ons beeld waarschijnlijk uit 1242 stamt, dat ze verantwoordelijk is voor een paar genezingen en dat er sinds de Middeleeuwen ieder jaar op 08 september een Ommegang uitgaat in de straten van Nazareth langs de 15 mysteries van de Rozenkrans.

Het werd een zonnige en deugddoende dag, samen met de andere groepen en de vele toeschouwers langs het parcours van de processie.

Onze Maria kreeg zeer veel bijval en werd honderden keren gefotografeerd en langs alle kanten gefilmd.

Grote Processie Doornik – we zijn gestart met achter ons de kathedraal en het belfort. © Karen De Wilde

Een geslaagde uitstap! We mogen terecht trots zijn op ons Mariabeeld en de traditie van de Mariale Ommegang!

Dank je wel aan alle vrijwilligers om hier een onvergetelijke dag van te maken.
Dank je wel aan de organisatie van de stad Doornik, die er voor gezorgd heeft dat alles tot in de puntjes geregeld was: parking, persoonlijk onthaal en koffie, begeleiding naar onze startplaats, begeleiding tijdens de processie, middageten en mogelijkheid tot stadsbezoek.
Dank je wel aan onze fotografe die op een schitterende wijze de ganse processie van begin tot einde gefotografeerd heeft, zodat wij hier achteraf ook van konden genieten.

Voor de volledige fotoreportage van de Grote Processie in Doornik druk u HIER.

Alle foto’s: Copyright Karen De Wilde.

Al reeds negen eeuwen trekt jaarlijks een opmerkelijke processie door de straten van Doornik, een van de oudste steden van het Westen.

Grote Processie Doornik – Aankondiging van de groepen uit het oude bisdom Doornik. © Karen De Wilde

Deze processie, die in 1092 werd ingesteld, wordt elk jaar herhaald om Onze Lieve Vrouw te danken omdat zij de stad van de pest verloste.

Door de buitengewone schatten die uitzonderlijk uit de indrukwekkende kathedraal met 5 torens, die in de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen is, naar buiten worden gedragen, door de groepen in kleurrijke kleuren, door de muziek, door de bloemen, de met vlaggen versierde straten, is de Grote Processie een teken van geloof, harmonie en genade.

Grote Processie Doornik – Harmonie Royale de Lorette d’ Ath. © Karen De Wilde

Het is een getuigenis van een onschatbaar historisch artistiek christelijk en menselijk erfgoed.

Deze grote processie gaat ieder jaar uit op de tweede zondag van september om 10.00 u.

Onze Lieve Vrouw van Nazareth viel de grote eer te beurt om dit jaar te mogen deel uitmaken van deze eeuwenoude traditie. Onze groep werd aangekondigd met het plakkaat: “Groepen van het oude bisdom Doornik”

Hierbij zien jullie enkele kleurige sfeerbeelden van de groepen uit ons deel van de processie.

Grote Processie Doornik – Groep van de H. Godelieve van Gistel. © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – Reliek van Sint Bavo uit Gent. © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – delegatie van de Fiertel uit Ronse. © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – Maria, Ster der zee uit Heist. © Karen De Wilde
Grote Processie Doornik – Onze Lieve Vrouw van Nazareth. © Karen De Wilde

Voor de volledige fotoreportage van de Grote Processie in Doornik druk u HIER.

Alle foto’s: Copyright Karen De Wilde.