MARIALE OMMEGANG KOMT IN ‘INVENTARIS VLAANDEREN VOOR IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED’

Mariale Ommegang in de Kasteelstraat © Inventaris Immaterieel Erfgoed

Wij wisten het als Werkgroep Mariale Ommegang al van kort voor Kerstdag, maar er was ons gevraagd om het nog even stil te houden tot Minister van Jeugd, Media en Cultuur, Jan Jam-bon, zijn persbericht uitgestuurd had.

Op woensdagmorgen 10 januari 2024 was het dan zo ver: de officiële mededeling dat onze Mariale Ommegang opgenomen wordt op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Alle leden van de Werkgroep Mariale Ommegang zijn terecht blij, dankbaar en trots op deze erkenning. Een erkenning die er gekomen is door de medewerking en samenwerking met de Erfgoeddienst van de gemeente Nazareth en de Cultuurregio Leie-Schelde uit Deinze.

Ook op de website https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/mariale-ommegang-nazareth werden onze gegevens op 8 januari 2024 al bijgevuld met tal van sprekende foto’s, bijlagen en een filmpje.

De Vlaamse minister van Cultuur plaatste eind december 2023 drie nieuwe erfgoedelementen op de Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Erfgoed. Handweven, de Mariale Ommegang in Nazareth en het jachthoornblazen op de Fürst-Pless- en Parforcehoorn behoren nu officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

Minister van Cultuur Jan Jambon zegt: “Met trots voeg ik de drie nieuwe immateriële erfgoedelementen toe aan de Inventaris Vlaanderen. Ze tonen hoe rijk en divers onze erfgoedtradities in Vlaanderen zijn. Ik wil ook de betrokken erfgoedgemeenschappen en alle vrijwilligers bedanken die zich dag na dag onvermoeibaar inzetten om het erfgoed levend te houden en door te geven aan de volgende generaties.”

Slechts enkele uren na het uitsturen van het persbericht, werd op Radio 2 Oost Vlaanderen al melding gemaakt van de opname van de Mariale Ommegang in de Inventaris Vlaanderen, met een kort interview met onze voorzitter, Marc Perseyn.

Label Inventaris Immaterieel Erfgoed © Inventaris Immaterieel Erfgoed

WAT IS DE INVENTARIS VLAANDEREN VOOR IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED?

De Inventaris Vlaanderen geeft een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken die zo belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. De minister kan 2 keer per jaar nieuwe elementen toevoegen aan die Inventaris. Hij wordt hierin geadviseerd door de Expertencommissie Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Immaterieel erfgoed een toekomst geven, betekent bewust actie ondernemen om je erfgoed door te geven en anderen zin te geven om mee te doen.

De officiële Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is opgezet door de Vlaamse overheid om daarbij te helpen: het verzamelt immaterieel erfgoed en zet het in de kij-ker.

Het telen van grondwitloof, het Ros Beiaard van Dendermonde, het Carnaval van Aalst, de frietkotcultuur, de bloemencorso’s en het vieren van Sinterklaas en Sint-Maarten zijn slechts enkele voorbeelden van immaterieel erfgoed die momenteel al zijn opgenomen in de inventaris. En daar komt nu onze Mariale Ommegang bij.

De inventaris geeft informatie over:

–           de betrokken erfgoedgemeenschappen

–           de maatregelen om met het erfgoed om te gaan en om het door te geven

–           de experten die, in overleg met de gemeenschap, ondersteuning verlenen en begeleiden

Achter immaterieel-erfgoedpraktijken staan vele betrokkenen: de zogenaamde ‘erfgoedgemeenschappen’. Zij voeren de praktijk niet enkel uit, maar engageren zich ook voor een duurzame erfgoedzorg. Dit wil zeggen dat ze actie ondernemen opdat het erfgoed wordt doorgegeven aan volgende generaties en aan andere geïnteresseerden. De Inventaris Vlaanderen brengt ook al hun acties en plannen bijeen.

De Inventaris Vlaanderen kadert binnen de Unesco-conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. 

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.