BROEDERLIJK DELEN

”JE DEELT – Delen doet goed. Ook met het Zuiden.

1.De campagne BROEDERLIJK DELEN 2021.

Afbeeldingsresultaat voor broederlijk delen logo

Zestig jaar. Zo lang bestaat Broederlijk delen al. Zestig jaar campagne voeren voor een betere wereld. Je zou denken dat er dan een beetje sleet op de zaken komt. Maar niets is minder waar! Broederlijk Delen is springlevend én broodnodig. Daarom lanceert Broederlijk Delen een nieuwe campagne.

In 2020 wordt er gestart met een driejarige themacampagne. Dit laat Broederlijk Delen toe om in de diepte te werken en mensen met een sterk verhaal te blijven bereiken, drie vastenperiodes lang.

Het thema van de komende drie jaar? Broederlijk Delen! Ofwel hoe delen gezien wordt als een hefboom naar een andere manier van samenleven.

Zestig jaar lang al werkt Broederlijk Delen aan een ideaal. Een betere wereld, zonder ongelijkheid, waar iedereen mee is. Voor hen start die betere wereld met delen en herverdelen.

2. Delen en herverdelen.

Ndye, Alassane en Saratou uit Senegal, maman Bienvenue uit Congo en de gemeenschappen van Herman en Maria José uit Colombia illustreren de campagne. Zij zijn de mensen waarvoor we delen en herverdelen.

3. Delen doet goed.

Maman Bienvenue uit Congo deelt met andere vrouwen een bakkerij. Maman Bienvenue (38) woont samen met haar man Pierre en 5 kinderen in Sia. Het is een afgelegen dorp in het diepe binnenland van Congo. Slechts een enkele brommer of jeep waagt zich op de stoffige weg ernaartoe. De mensen leven er van de opbrengst van hun veldjes.

Maar je ruikt er tegenwoordig ook versgebakken brood!

Dankzij de steun van INADES, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, kunnen de vrouwen nu samen brood bakken. Door de inkomsten van de broodverkoop kunnen ze de houdbare groenten van hun veld opslaan en hoeven deze niet onmiddellijk te verkopen. Ze kunnen wachten op een betere prijs en goede zaken doen.

Herman en Maria José uit Colombia delen hun strijd voor hun land. Zij zijn beiden lid van COA, een collectief dat opgericht werd met steun van partnerorganisatie CENSAT en die oud en jong, uit verschillende gemeentes verenigt.

Herman woont op een kleine boerderij in Tamesis, een dorp in Antioquia, een regio in het noordwesten van Colombia. Groene heuvels sieren het landschap. De mensen leven er van landbouwgewassen en de opbrengst van koffie. Herman kweekt er kippen en vissen voor de verkoop en verbouwt groenten voor eigen consumptie. Zijn droom is om van de boerderij een agro-ecologisch vormingscentrum te maken, maar die droom wordt bedreigd door een groot mijnbouwproject.

Onder de groene heuvels zit goud en meer dan 90% van de ondergrond werd al aan transnationale bedrijven verkocht. Daarbij zagen ze iets over het hoofd, de Colombianen laten zich niet zomaar van hun grond verdrijven. Maar opkomen voor het milieu is in Colombia niet zonder gevaar. De COA krijgt geregeld dreigementen aan hun adres en leden worden zwartgemaakt en beschuldigd tegen ontwikkeling te zijn.

Alassane (24) en Saratou (28) uit Senegal delen een toekomstdroom als boer. Beide volgen een opleiding agro-ecologie bij partnerorganisatie JED en leren een boerenstiel met toekomstperspectief. Boeren in Senegal halen steeds minder inkomsten uit hun landbouwactiviteiten en de levensomstandigheden gaan er op achteruit. Jonge mensen zien vaak geen alternatief dan te migreren naar de stad, waar de goede jobs schaars zijn. Partnerorganisatie JED geeft jongeren weer hoop dankzij de opleiding agro-ecologie. Dankzij de opleiding ontdekken zij hoe belangrijk agro-ecologische landbouw is; Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de gezondheid en de ontwikkeling van het land.

Ndeye is 14 en woont met haar mama, grootmoeder, broers en zussen in Ndama Thiekké, een dorp in Senegal. Ndeye helpt haar mama, zowel in het huishouden als op het landbouwveld.

Vier jaar geleden sloot de mama van Ndeye zich aan bij een vrouwengroep, ondersteund door Symbiose, waardoor ze vorming kon volgen in agro-ecologische landbouwtechnieken en toegang kreeg tot de collectieve tuinbouwvelden.

Niet enkel het inkomen, maar ook de kwaliteit van de groenten ging er op vooruit. L’Union fait la force of Samen Sterk, dat is hoe de mama van Ndeye de vrouwengroep omschrijft. Ze werken nooit alleen, maar helpen elkaar waar nodig, met kennis, arbeid en zorg voor gezin en milieu.