CORONA VIRUS – UPDATE PAROCHIES EKE EN NAZARETH

Religieuze samenkomsten mogen hervat worden vanaf maandag 8 juni. (Bron: Kerk & Leven)

Op 3 juni gaf de Nationale Veiligheidsraad groen licht voor de hervatting van de erediensten in ons land vanaf 8 juni.

Al vóór het pinksterweekend bezorgde de bisschoppenconferentie van België de plaatselijke pastorale verantwoordelijken een goedgekeurd protocol voor de eerste fase van de heropstart van de liturgie. Dat protocol was voor parochies en kerkbesturen het signaal om zich voor te bereiden. Ook in Eke en Nazareth bleef men niet stilzitten.

Hoe verloopt alles?

Waken over voldoende afstand tussen mensen, niet meer dan honderd kerkgangers en vanaf 1 juli tweehonderd.

Een afzonderlijke in- en uitgang gebruiken. In Nazareth en Eke wordt er binnengekomen langs de zijingang en wordt de kerk na de eucharistie verlaten via de hoofdingang.

Geen samenscholing vóór of na de viering.

Alle stoelen ontsmetten na elke dienst en iedereen dient de handen te ontsmetten bij het binnenkomen van de kerk.

De communie uitreiken zonder de handen aan te raken. De priester ontsmet de handen vóór de communie en draagt een mondmasker.

Geen samenzang.

Het is maar een greep uit het zes bladzijden tellende protocol.

Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, zat namens de bisschoppen van ons land mee aan de gesprekstafel over de exit van de erediensten uit de lockdown. Hij beseft dat het nemen van al die maatregelen niet overal vanzelfsprekend is. Toch vindt hij het zinvol om zo snel mogelijk opnieuw te starten. „Stel je voor dat je je been breekt”, zegt hij. „Dan zal je van de arts ook zo snel als het kan opnieuw moeten beginnen met stappen. Eerst met een kruk, natuurlijk. Dat is zeker geen ideale situatie, al is het beter dan te blijven liggen.”

Mgr Bonny duidt er op dat er voor gezorgd moet worden dat heropstarten veilig gebeurt. Onderlinge afstemming (zoals in Nazareth en Eke gebeurd is) kan een uitweg bieden voor bepaalde problemen. “Besef ook dat maatregelen snel kunnen versoepeld of net weer verstrengd worden”, aldus Mgr Bonny.

Om hygiënische redenen is er beslist dat er voorlopig maar 2 misvieringen zullen plaatsvinden: zaterdagavond om 18.00 u in Eke en zondagvoormiddag om 10.00 u in Nazareth. Dit om te vermijden dat alles in de kerk van Eke tegen de zondagmorgen moet ontsmet worden.

Het toilet in beide kerken mag tot nader order niet gebruikt worden en zal bijgevolg voor niemand toegankelijk zijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.