CARLO ACUTIS WERD OP 10 OKTOBER IN ASSISI ZALIG VERKLAARD.

De diepgelovige jongen was amper 15 jaar toen hij op 12 oktober 2006 stierf aan leukemie. Een Braziliaans kind genas in 2013 miraculeus van een dodelijke alvleesklierziekte nadat hij tot Acutis had gebeden – daarmee was er een wonder, nodig voor de zaligverklaring. Sinds de Wereldjongerendagen in Rio van 2013 kent de gelovige jeugd wereldwijd het verhaal van die cyberapostel.

Carlo Acutis werd op 03 mei 1991 in Londen geboren als zoon van Italiaanse expats. Toen hij 3 jaar was, verhuisde het gezin naar Milaan. Hoewel zijn ouders geen kerkgangers waren, bad de jonge Carlo elke dag de rozenkrans en ging hij dagelijks naar de eucharistie, voor hem de autostrade naar de hemel. Zijn moeder, Antonia Acutis-Salzano, vermoedt dat hun diepgelovige Poolse huishoudster daar voor iets tussen zat. Pastoor Gianfranco Poma getuigt dat Carlo in de kerk steeds voor het tabernakel zat en volgens zuster Elena was het gebed de ademhaling van zijn ziel. Bidden was voor hem een gesprek met Christus. Hij had het niet over zichzelf, maar smeekte om genade voor anderen.

De jongen wist ook zijn moeder te overhalen zich in het geloof te verdiepen.

Hij bekeerde me. Dat beschouw ik evenzeer als een mirakel, zegt ze. Ik was ver van de kerk. Ik groeide op in een geseculariseerd gezin zoals miljoenen mensen vandaag. Maar met deze zoon die voortdurend indringende vragen stelde over het geloof, werd ik gedwongen na te denken. Dat was de reden waarom ik dichter bij de kerk kwam. Nu tracht zijn moeder zijn boodschap verder te verspreiden.Computerwonder

Niet alleen het geloof trok zijn aandacht, ook computers en de technologie erachter. Acutis was nauwelijks 10 jaar toen hij programma’s schreef en websites ontwierp voor zijn school en voor parochies. Vandaag zou iedere parochie een website moeten aanleggen om de vragen van mensen te beantwoorden, becommentarieert pastoor Poma. Acutis wist inderdaad zijn twee passies bij elkaar te brengen en gebruikte informatica voor de verkondiging. Zo begon hij op zijn elfde een website over mariale verschijningen en een webencyclopedie van eucharistische wonderen overal ter wereld, wat na zijn dood tot een meertalige website www.miracolieucaristici.org leidde. Het begon allemaal toen Acutis het wonder van Lanciano ontdekte. De hostie was daar in menselijk vlees veranderd, een wonder dat door de kerk is erkend. Sindsdien ging hij op zoek naar gelijkaardige eucharistische wonderen.

Zijn documentatie ligt niet alleen aan de basis van de genoemde website, maar ook van een rondreizende tentoonstelling over zowat 140 erkende mirakels in verband met de eucharistie.

Rolmodel voor jongeren

Carlo Acutis was een aimabele, sportieve, verstandige en enthousiaste tiener, helemaal van deze tijd. Dat maakt van hem een zalige die dicht bij de leefwereld van jongeren staat. Hij kan een rolmodel voor velen zijn en hen aanmoedigen tot engagement en bezielde getuigenis. Hij was creatief bezig en had alles in huis om een succesvol leven uit te bouwen, maar het mocht niet zijn. Toch was zijn leven niet tevergeefs. Zijn familie en vrienden koesteren zijn erfenis en dragen die wereldwijd uit. Terecht, want Acutis had alle kenmerken van een heilige die paus Franciscus opsomt in de exhortatie Gaudete et Exsultate: geduld, zin voor humor, stoutmoedigheid, gemeenschapszin en een intens gebedsleven.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.