PAUS EMERITUS BENEDICTUS XVI (95) OVERLEDEN.

Joseph Ratzinger was de eerste paus in eeuwen die zelf terugtrad, in 2013. Hij stierf op 31 december 2022 in het Vaticaan.

De emeritus paus Benedictus XVI © Vatican Media

In Vaticaanstad is op 95-jarige leeftijd Joseph Ratzinger overleden, van 2005 tot 2013 paus Benedictus XVI. Het nieuws is bevestigd door het Vaticaan. De emeritus paus stierf vrijdagmorgen 31 december om 9u34.

Woensdag had de huidige paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie gevraagd om te bidden voor zijn voorganger. ‘Ik zou jullie willen vragen om een speciaal gebed voor paus emeritus Benedictus. Hij is erg ziek. Om zijn herinnering in stand te houden, en om de Heer te vragen hem te troosten en te steunen’, aldus paus Franciscus.

Emeritus paus Benedictus XVI wordt komende donderdag begraven. Zijn opvolger paus Franciscus zal de uitvaart leiden. DEZE DIENST KAN U VOLGEN DOOR TE DRUKKEN OP DE BOVENSTE FOTO.

Terugtreden

Benedictus XVI, afkomstig uit het Duitse Beieren, werd op 19 april 2005 verkozen tot 265ste paus. Hij volgde daarmee de Poolse paus Johannes Paulus II op. Het pontificaat van Benedictus XVI zou minder dan acht jaar duren: begin 2013 maakte hij bekend dat hij om gezondheidsredenen zou aftreden, eind februari van dat jaar. Naar eigen zeggen had hij geestelijk noch lichamelijk de kracht om zijn functie nog verder uit te oefenen.

Sindsdien woonde de paus in het Mater Ecclesiaeklooster in de Vaticaanse Tuinen. Alleen bij bijzondere gelegenheden toonde hij zich nog in het openbaar en het was duidelijk dat hij fel verzwakt was. De voorbije maanden luidde het dat hij amper nog kon spreken.Paus Paus Franciscus met zijn emeritus paus Benedictus XVI © Vatican Media

Paus Paus Franciscus met zijn emeritus paus Benedictus XVI © Vatican Media

Bron: Kerknet.

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.