CHRISTIANA-DOMEIN DIKKELVENNE 29-30 JULI 2023

Christianaweekend programma © Kerkraad Dikkelvenne

Dit jaar wordt het 29 en 30 juli een speciaal feestweekend op het Christiana-domein te Dikkelvenne .

Het begint op zaterdag 29 juli, dan stelt de Provincie Oost-Vlaanderen op het Christiana-domein hun nieuwste Erfgoedsprokkel ‘Bronnendorp Dikkelvenne (Gavere) voor.
De zogenoemde ‘erfgoedsprokkels’ geven een bloemlezing over waardevolle gebouwen, historische sites of periodes uit de geschiedenis die voor een gemeente of regio belangrijke sporen nalieten. De erfgoedsprokkels zijn toegankelijke brochures, echte gidsen met foto’s, een plattegrond en/of wandelparcours zodat alle interessante weetjes van een gebouw of plaats aan bod komen. Bedoeling is zo verborgen parels in de provincie (zoals de Christiana-site) te laten ontdekken en waarderen door een groter publiek. De coördinatie gebeurt door Nele De Cocker en Martine Pieteraerens van Dienst Erfgoed & Erfgoedsites – dienst Erfgoed Provincie Oost-Vlaanderen (Anneke Lippens, directeur- Jo Rombouts, diensthoofd).

2023 is voor het Christiana-domein een bijzonder jaar.

De kapel is zopas binnenin mooi opgeknapt in de oorspronkelijke kleuren. Het oude altaar is terug tevoorschijn gebracht.

In 1622 was de toenmalige oude kerk op de Rotse verwoest, in 1623 (400 jaar geleden) was een nieuwe kerk op Hof au Court (de Rotse) een feit. In 1823 (200 jaar geleden) werd pastoor Leonardus Van Kerckhove in Dikkelvenne benoemd, de pastoor die de huidige kerk liet bouwen, ooit de Madonna van Jan van Eyck verkocht, en de broederschap van Christiana en Hilduardus hernieuwde.In 1893 (130 jaar geleden) werd de kapel gebouwd.In 1913 (110 jaar geleden) werd de Christiana-fontein geplaatst.

Een goed moment zodus om het Gavers-Dikkelvens erfgoed toeristisch in de kijker te plaatsen en wat meer provinciale bekendheid te geven. In dit speciaal jaar zal dan ook het bijzondere eeuwenoude Christiana-beeld (hout-polychromie 16de eeuw) worden gerestaureerd.

Agenda:

Zaterdag 29 juli om 11.00 u. voorstelling erfgoedsprokkel om 15.00 u. gegidste erfgoed-wandelingen.
Zondag 30 juli om 15.00 u. Jaarlijkse Christiana-viering in open lucht met muzikale omlijsting door Conny en Saskia van Klanklichaam

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.