WO1 DOOR DE OGEN VAN TWEE DORPSGENOTEN … EEN FIETSTOCHT

Opa’s oorlog Aloïs – Emile 26 juli 2019 – 10 augustus 2019

Twee Eekse vrienden, Aloïs Dhondt en Emile Gevaert, gaan samen de oorlog in vanaf juli 1914, onwetend wat hen te wachten staat. Het Belgisch leger is nog in volle ontwikkeling en niemand weet hoe de crisis zich zal ontwikkelen. Uiteindelijk duurt die oorlog langer dan verwacht tot 4 jaar, met een hoop miserie als resultaat: een verwoest land en miljoenen slachtoffers.

Aloïs en Emile vertrekken op 29 juli 1914 naar Gent en voegen zich bij hun 2é linieregiment. Vanuit het centrum van België wordt eerst een bewegingsoorlog gevoerd, helpt men Antwerpen te verdedigen en tenslotte worden de Belgen naar het westfront geduwd om terecht te komen in een stellingenoorlog met de Duitsers. Daarna volgt het bevrijdingsoffensief.

Aloïs maakte een dagboek van deze woelige periode. Hij beschreef de dagdagelijkse taken of gevechten, de vele locaties op hun route, vanaf het begin tot aan het einde van de oorlog.

Eén van de zonen van Aloïs Dhondt, Robert huwde later met Agnes, de dochter van Emile Gevaert waardoor de vriendenbanden familiebanden werden.

Eén van de kleinkinderen van Emile, Hilde Gevaert, kreeg het idee om de beide grootvaders te herdenken met behulp van het dagboek van Aloïs én met toelating van de familie Dhondt. Ze bezocht alle plaatsen die beschreven werden in het dagboek en kwam op het idee om deze veldtocht in een fietstocht te gieten voor familie en vrienden.

Tijdens een zestiendaagse tocht worden de beschreven plaatsen binnen België bezocht, worden de plaatselijke verhalen uit het dagboek gekaderd binnen het Belgisch verhaal. Onderweg worden monumenten en Belgische militaire begraafplaatsen bezocht, met herdenking van de aldaar begraven inwoners van Nazareth en Eke.

De tocht vangt aan op vrijdag 26 juli 2019 te Tienen en eindigt op 10 augustus 2019 te Eke.
34 personen zijn ingeschreven, die ofwel volledig, ofwel gedeeltelijk aan de tocht zullen deelnemen.

Op 10 augustus 2019, de laatste dag, beleeft de tocht zijn hoogtepunt met de aankomst in Eke:

– Geïnteresseerden kunnen vanaf 15.00 u. terecht in het oorlogsmuseum van Nazareth, waar de tijdelijke expo van WO1 nog te bezoeken valt. Rond 15.30 u.- 16.00 u. worden de deelnemers van de rit daar verwacht en ontvangen.

– Om 17.00 u. vertrekken de deelnemers naar Eke dorp, waar om 18.00 u. een eredienst in de kerk plaatsvindt voor alle gesneuvelden van WO1 en in het bijzonder Aloïs en Emile.

– Om 19.30 u. vindt op het kerkhof van Eke een speciale Last Post plaats aan de graven van Aloïs Dhondt en Emile Gevaert. Het achterkleinkind van zowel Aloïs, als Emile: Axelle Dhont ( 5é generatie ) zal bloemen neerleggen. De Last Post zal geblazen worden door Gratiën Van Rysseghem, Luc Dhondt en Yvan De Graeve.

– Om 20.15 u. wordt het evenement afgesloten op het kerkplein van Eke in samenwerking met dorpscafé ‘Oud Eecke’ en Frituur Lize: spijs en drank voor de ingeschreven personen.

Indien u wenst aanwezig te zijn op 10 augustus 2019, kan dit mits de deelnameprijs per persoon van 15 euro. Hiervoor krijg je twee drankjes, een pak frites met stoverij en een aandenken van deze herdenking.

Voor info: Gevaert Hilde: 0478 39 40 49
Inschrijven bij Gevaert Hilde: gevaerthilde@telenet.be tot 14 juli 2019.
Uw inschrijving is geldend vanaf betaling van 15,- euro per persoon op rekeningnummer: BE94 0018 5543 6814 met vermelding naam van de verschillende deelnemers en adres.