DIEFSTAL IN DE SINT-AMANDUSKERK TE EKE.

Nadat de kerk van Eke op 2 maanden tijd 2 maal het slachtoffer geworden is van een diefstal, is er beslist om de kerk tot nader order opnieuw gesloten te houden.

Op zondag 5 juli 2020 tussen 9.30 u en 18.00 u verdween een massief zilveren ciborie, gevuld met geconsacreerde hosties uit het tabernakel.

Deze ciborie heeft een gegolfde voet, pareltjes in het midden en een kruis op het deksel.

Op vrijdag 4 of zaterdag 5 september 2020 is de godslamp gestolen uit de winterkapel.

Deze hing rechts achteraan tegen de muur.
Het gaat hier om een zilveren godslamp die tussen 220 en 270 jaar oud is en het wapenschil van de familie De Lichtervelde draagt.

Omwonenden, of toevallige voorbijgangers, die denken iets verdacht gezien te hebben, wordt gevraagd om dit zo snel mogelijk te melden bij de lokale politie én aan de pastoor op 09/385.42.40 of guy.claus2@telenet.be

Beide erfgoedstukken staan ook geseind bij PARCUM. Dit is een door de Vlaamse overheid erkend museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur. Zij zorgen er voor dat de diefstallen opgelijst worden én doorgegeven worden aan de federale politie. Iedere antiquair is verplicht deze lijst te raadplegen wanneer hem een stuk aangeboden wordt.

Omwille van deze beide diefstallen op korte tijd, is de kerk van Eke vanaf heden enkel nog toegankelijk tijdens de eucharistievieringen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is dit van ongeveer 7.40 u tot ongeveer 09.00 u. Op zaterdag is dit van ongeveer 17.00 u tot ongeveer 19.00 u.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.