Veertigdagengesprek met bisschop Lode : aflevering 1

In een eerste aflevering van het 40dagentijdgesprek getuigt bisschop Lode over de verschillende mogelijkheden nu we niet of beperkt kunnen samenkomen.

Geestelijk leven is meer dan de eucharistie alleen.

“Het is ook het persoonlijk gebed en de lectio divina (het lezen van de Schrift op een biddende manier). Je kan ook samenkomen met mensen in deze tijd, op een beperkte manier, maar het kan. Je kan met enkelen -fysiek of digitaal- een contemplatieve dialoog organiseren (…) Het is niet zo moeilijk om te leren.”

Bisschop Lode richt ook een oproep naar de verantwoordelijke politici. Het gaat volgens hem niet alleen over de vraag of er nu 15 of meer mensen in een kerkgebouw mogen komen:

Belangrijker nog dan is dat men beter moet inschatten wat de godsdienst betekent voor heel veel mensen. Het is een dimensie in de mens die zo belangrijk is dat je die niet kan vervangen door iets anders.

“Dat blijkt nu nog meer in deze tweede lockdown waar het mentaal welzijn in gevaar komt. Daarom pleit ik er voor dat de beleidsverantwoordelijken meer aandacht zouden besteden aan de onvervangbare religieuze dimensie die nu teveel ondergesneeuwd is.”

  • Je kan deze aflevering ook bekijken via deze link naar Youtube
  • Het eerste deel (32 min) kan je in zijn geheel bekijken op deze pagina. Je vindt er ook de vragen die gesteld worden in het gesprek en die gebruikt kunnen worden bij een vastenbezinning. (Hoe antwoord ik zelf? Wat herken ik in het antwoord van de bisschop? Wat roept vragen op?)
    Een tweede deel van het gesprek over de Goede Week publiceren we half maart.
Veertigdagentijdgesprek met bisschop Lode – 2021 – aflevering 1

Bron: Kerknet – Bisdom Gent.

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.