SLAG BIJ DE EDEMOLEN – DONDERDAG 7 OKTOBER 2021

HERDENKINGSPLECHTIGHEID GEVECHT AAN DE EDEMOLEN.
Elk jaar worden de gesneuvelden van de Rijkswacht, Politie en Defensie herdacht en dit jaar is dit op donderdag 07 oktober 2021.

Slag bij de Edemolen © Historische foto: Verzameling Leon De Winter (via website POLS)

Het programma is als volgt gepland:
14.30 u.: bloemenhulde aan de gedenkplaat bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk Nazareth.
15.00 uur: Herdenking en bloemenhulde aan het monument Edemolen (Steenweg Deinze-Gavere 148) georganiseerd door het Comité 07 oktober 2021.
16.00 uur: Kerkelijke plechtigheid in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nazareth.
De eucharistie wordt voorgegaan door E.H. Dave Vannieuwenhuyse (pastoor te Torhout-Gistel en voormalig politieagent te Kortrijk)
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Parochiekoor Nazareth en Similare.

De Edemolen (toen nog een houten molen die in 1934 werd afgebroken) was het toneel van een zwaar gevecht aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Slag bij de Edemolen © Historische foto: Verzameling Leon De Winter (via website POLS)

Begin oktober 1914 ondernamen Duitse troepen verkenningstochten in de streek. Het uiteindelijk doel was het veroveren van het strategisch belangrijke Antwerpen.

De Belgische legerleiding vroeg bijstand aan alle ordehandhavers. In Nazareth botste een eskadron Luikse burgerwachters ter hoogte van de Edemolen op Duitse verkenners. Met hulp van een automitrailleur dreven ze de Duitsers uiteen en vertrokken.

Rijkswachtkapitein Camiel Frémault hoorde het gevecht en dacht dat de Luikse Burgerwacht hulp nodig had (hij had hen voordien ontmoet). Frémault keerde met zijn peloton rijkswachters op de fiets terug naar de Edemolen. Hij botste er op een grote Duitse overmacht, maar ging het gevecht aan.

Frémault verschanste zich met zijn groep rijkswachters (bijgestaan door enkele leden van de Burgerwacht) in de huizen rond de Edemolen.

De strijd duurde uren. Na een tijd staken de Duitse soldaten de huizen waarin de Belgen zich verschansten in brand. Frémault en zijn mannen trokken zich terug rond de Edemolen, maar bij het vuurgevecht werd de rijkswachtkapitein dodelijk getroffen. Verschillende rijkswachters lieten het leven, net als een paar leden van de Burgerwacht.

Het gevecht werd beëindigd toen de gealarmeerde Luikse Burgerwacht terugkeerde. De Duitsers gingen op de vlucht toen ze ook Franse troepenversterking zagen naderen.

De dag van het gevecht (07 oktober 2021) werd in 1937 verheven tot Feest van de Rijkswacht.

De Federale Politie herdenkt de gebeurtenis nog ieder jaar met de nodige luister.

Slag bij de Edemolen © Historische foto Verzameling Leon De Winter (via website POLS)
Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.