ONZE LIEVE VROUW VAN NAZARETH UITGENODIGD IN DOORNIK

Wegens de deelname aan de Grote Processie van Doornik, zal het beeld van Onze Lieve Vrouw op zondag 12 september 2021 niet aanwezig zijn in de kerk tijdens de mis van 10.00 u.

Nu zondag is het zover. We zijn uitgenodigd om op 12 september 2021, met het beeld van Onze Lieve Vrouw van Nazareth, mee te stappen in de Grote Processie van Doornik.

Het was de bisschop van Doornik die rond 1242 onze parochie gesticht heeft. Hij was op doorreis in Vlaanderen en vond een gelovige menigte, die verzameld was rond een boom waaraan een Mariabeeld hing. Volgens de overlevering is het Mariabeeld dat wij op 08 september 2021 in de Ommegang meedragen, het beeld dat vroeger aan de boom hing.

De Processie van Doornik is thans erkend als immaterieel erfgoed. De processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken in Doornik herdenkt de bevrijding van de stad van de pest in de elfde eeuw.
Bénédicte Linard, de minister van Cultuur in de Franstalige gemeenschapsregering, heeft een decreet ondertekend voor de erkenning van de Grote processie van Doornik als immaterieel erfgoed van de Franstalige gemeenschap in ons land. De processie, waarin de kunstschatten uit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal worden meegedragen, werd voor het eerst gehouden na de bevrijding van de pest in 1092.
De erkenning impliceert dat de overheid voor 60 procent de kosten van de organisatie, het onderhoud van het materiaal en voor de uitzending van het evenement op zich neemt. De volgende editie vindt plaats op zondag 12 september 2021, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de erkenning van de kathedraal als Unesco-erfgoed (in 2020) en de 850ste verjaardag jaar van de wijding van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Bron: Sud Presse en Kerknet

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.