DAMIAAN-ACTIE (28-30 JANUARI 2022)*

Damiaanactie is een Belgische medische non-profitorganisatie die zich inzet voor mensen met lepra, tuberculose en andere ziektes die vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen treffen.

Lepra, tuberculose en leishmaniasis: 3 vaak vergeten ziektes. Maar niet voor Damiaanactie.

Zij strijden vandaag in 14 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië tegen deze infectieziektes. In Brussel helpen ze daklozen met tbc.

Drie ziektes die veel slachtoffers maken. Mensen in armoede hebben de grootste kans besmet te raken. Slechte behuizing, ondervoeding, vervuild water, weinig hygiëne, … Allemaal risicofactoren die bijdragen tot een verminderde immuniteit en een snelle verspreiding van deze infectieziektes.

Als ze behandeld worden, zijn de ziektes geneesbaar. Maar de slachtoffers hebben vaak geen toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg.

Het gevolg: miljoenen mensen sterven aan tbc en leishmaniasis. En mensen met lepra krijgen levenslange, onomkeerbare invaliditeiten.

Lepra is vandaag nog altijd in 150 landen te vinden, waaronder vooral in Afrika en Azië. Maar de helft van alle leprapatiënten woont in India. Lepra is een chronische infectieziekte. Ieder jaar worden er 210.000 mensen opgespoord die door lepra getroffen zijn. Een ziekte die niet dodelijk is, maar wel levenslange verminkingen en sociale uitsluiting met zich meebrengt. Bij een vroege opsporing en behandeling heb je 99,9% kans om te genezen.

Tuberculose komt in elk land ter wereld voor. Tbc is de dodelijkste infectieziekte wereldwijd. Een kwart van de wereldbevolking is besmet met slapende tbc-bacteriën (latente tbc). 5 à 15% van hen ontwikkelt uiteindelijk actieve tbc. In cijfer uitgedrukt: jaarlijks ontwikkelen 10 miljoen mensen actieve tbc en verliezen 1,4 miljoen mensen het leven. De ziekte tast voornamelijk de longen aan, maar kan ook toeslaan op andere organen.

Meer dan 1 miljard mensen lopen het risico besmet te raken met leishmaniasis. Een ziekte die vooral slachtoffers maakt in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Damiaanactie verzorgt patiënten in Bolivia, Guatemala en Nicaragua. Leishmaniasis is een parasitaire ziekte overgedragen door een kleine zandvlieg. De meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis, veroorzaakt chronische zweren en misvormingen. Patiënten worden uitgesloten en gestigmatiseerd, net zoals leprapatiënten.

Wie Damiaanactie wil steunen, kan een gift doen op rekening BE05 0000 0000 7575. Giften vanaf 40 euro komen in aanmerking voor fiscaal voordeel.

(Bron: Damiaanactie.be)

Dit bericht is geplaatst in HOME. Bookmark de permalink.